miercuri, 5 august 2009

"Priveste inainte

Aduceti-va aminte de femeia lui Lot. (Luca 17, 32)

In ce scop Iisus, vorbind despre a Doua Venire ne aminteste de femeia lui Lot?

Asa cum femeii lui Lot i se interzisese sa priveasca in urma la Sodoma sortita pieirii, iar ea, din neascultare, s-a prefacut in stalp de sare, tot asa, in mareata zi a celei de a doua veniri, nu va mai fi cale de intoarcere. Atunci va fi tarziu sa ne mai privim in urma viata, va trebui sa privim inainte, spre cer. De altfel, cuvintele Mantuitorului au o semnificatie adanca si pentru noi cei de astazi. Ele ne avertizeaza asupra unei curiozitati pagubitoare. Femeia lui Lot, stia ca uitandu-se in urma , nu-i putea ajuta cu nimic pe cei sortiti pieirii. Ignorand avertismentul ce ii fusese dat, n-a facut decat sa isi satisfaca , fara nici un folos, o pofta.

Toti am simtit candva, acea irezistibila tentatie catre "fructul oprit". Am fi vrut sa-l privim macar o data, cu coada ochiului, dar o asemenea privire devenea nu numai delict la modul general, ci si un gest vatamator noua insine, o frana in calea spre bine, un pretext de a ne opri.

Iata de ce femeia lui Lot devine o imagine a sufletului omului: in spatele ei piere o lume intreaga, inaintea ei se desfasoara la nesfarsit mantuirea, viata vesnica, implinirea tuturor sperantelor. ea insa intarzie, bate pasul pe loc.

Suflete al meu! Pentru mantuirea ta, pentru mantuirea sufletelor care iti sunt incredintate trebuie sa mergi inainte, fara sa privesti inapoi, fara sa eziti, mereu catre locul de unde rasare Soarele adevarului: " Se ridica Soarele deasupra pamantului, cand Lot a intrat in tara lui Toar" (Fac 18, 23). Grabeste-te si tu sa intri in vesnicul locas, spre bucuria Domnului tau."
(ziua de 5 August din Fiecare zi un dar al lui DUMNEZEU, Editura Sophia, 2008)

Niciun comentariu: